Crisi del covid-19. El dia de la marmota

Tots i totes les que teniu ja una edat i vos agrada el cinema potser recordeu una pel·lícula interpretada per Bill Murray baix el títol "El dia de la Marmota",  (títol original, "The Groundhog Day"). A Espanya es va passar als cinemes amb el títol de "Atrapat en el Temps". Realment és una pel.lícula fde ciència ficció i alt contengut metafísic i fantasia estatunidenca de 1993. La dirigí Harold Ramis i la protagonitzaren el dit Murray, l'Andy MacDowell i en Chris Elliot.

El bàsic que s'ha de saber del Dia de la Marmota, sobre aquesta tradició, és el següent: el dos de febrer la marmota que nom Phil (com el personatge que interpreta en Murray) treu el cap de la seva lloriguera després de despertar de la seva hibernació. Si el cel està cobert, Phil es quedarà a gaudir de l'aire lliure i la primavera arribarà aviat. Pero si, per contra, la marmota es topa amb la seva ombra, la qual cosa passarà en cas de dia assolellat, es retirarà al seu cau per una nova migdiada, i l'hivern durarà sis setmanes més. 

Cada any acudeixen fins a 40.000 persones a Punxsutawney per a prsenciar la breu actuació de Phil , un anmimal els cuidadors del qual, els membres del selecte Cercle Interior del Grounhog Club, es neguen a especificar quin número fa de tots els Phils que han existit, tenint en compte que les marmotes viuen uns sis anys. Pels seus adeptes, només ha existit sempre un Phil, l'únic capaç de pronosticar el temps amb un cent per cent d'encerts. 



El perquè he començat avui aquesta crònica diària de les meves entelèquies del confinament viral, l'entendreu un poc més tard, en haver-vos fet deu cèntims més d'aquesta història fantasiosa. 

Seguint amb la pel.lícula, Murray interpreta a Phil Connors, un arrogant meteoròleg de la televisió de Pittsburg que cada any cobreix l'esdeveniment del Dia de la Marmota a Punxsutawney, Pennsilvània. Vaja nomet per cert el d'aquesta localitat del centre d'USA. Procurarè no tornar a escriure'l.

Phil acompanyat de la seva nova productora Rita, acudeix amb el seu tècnic d'enregistrament, Larry al dit poblet, en el qual cada dos de febrer, en ple hivern, el comportament d'una marmota en la fsta local determina si l'hivern acabarà prest o s'allargarà sis setmanes més. A primera vista Phil és una home frustrat en les seves aspiracions i avorrit del seu treball, més o manco com molts de nosaltres aquests dies. 
Realitzades les preses de la marmota i transmesa per la televisió, el petit grup es disposa a tornar cap a Pittsburg per a poder cubrir el noticiari de les cinc. No obstant, una tempesta de neu els obliga a passar la nit al poble. Al matí següent sona el despertador amb la mateixa musica del dia anterior, el "I Got you Babe" de Sonny & Cher. A mesura que es vesteix i acudeix a berenar, l'incrèdul Phil es va adonant que està vivint de bell nou el dia de la marmota.






Imagin que començau a veure per on van els tirs de la història d'avui. Jo no sé vosaltres, però avui dematí, mentre me disposava a començar el dia, he tengut la mateixa o semblant sensació que Phil Connors el segon dia  quan es va aixecar  al poblet de Pennsilvània. Ni més ni manco que aquest dia d'avui, com el d'ahir, i com tots els dies que ja duïm de confinament a casa, ja l'hem viscut.



Tots i totes més o menys fem el mateix per arrancar el dia. Si mentre berenam posam la televisió o la ràdio, totes les informacions donen voltes al mateix tema: si uns passen el temps de confinament d'una manera o de l'altre, entrevistes amb gent que té anècdotes per contar. Llavors arriba l'hora que surten els portaveus dels govern. Mateixa escenificació. més o manco mateixes perspectives, no parlarem dels números que cada dia, si no són iguals si que són grossos i preocupants. I així va passant el dia. En no res arribaran les vuit, jo ja sent un Dj que cada dia posa música a aquesta hora al meu carrer. Sortirem a aplaudir. Ja fa fosca. Avui fred, com potser no havia fet cap dia de l'hivern. Diuen que ha nevat a la Serra. Quina mala sort.  Demà m'hagués agradat anar a la muntanya a trepitjar neu. No podrà ser. Haurem de repetir "el dia de la marmota".
El que no sé és si aquesta situació seguirà per sis setmanes més o no. 

Avui estava tapat el cel. Si la marmota hagues sortit per aquí, hauria vaticinat que la primavera arribarà aviat. Parl de la primavera sense virus. L'altra ja ha arribat, encara que avui no ho sembla. 



Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Tornar a Islàndia, una vegada i una altra...

SOM A REYKJAVIK

Exc. Puig Tomir pel pas del Diable i pas d'es Pedregueret.