VATN, (ISLANDÈS = AIGUA)


Enrique Pacheco és un fotògraf madrileny que amb 20.000 fotos va  retratar l'enorme bellesa d' ISLÀNDIA. Fruit d'aquest treball fotogràfic  i d'un milenar de clips de videu, és un curt titulat VATN, d'uns 9 minuts de durada, que està disponible a Vímeo.
Pacheco s'enamorà del paisatge islandès, com jo mateix i tothom que té l'oportunitat de anar-hi, amb motiu d'una visita allà pel 2009. Fou el 2011 que hi tornà per acometre Vatn. 
Si veis el videu, sentireu una veu en off que és la veu del periodista islandès Kristinn R. Ólafasson, que va contant com si fos l'aigua de l'illa, en primera persona i tò poètic, la importància que aquest element té pels habitants de l'illa. La guionista de la pel.lícula és la periodista Alda Ólafsson, meitat islandesa, meitat espanyola, que coneix bé a un poble molt unit a la naturalesa. Per a Ólafsson  aquest país del nord d'Europa "és una terra en la que el medi ambient té màgia, i això transmet el curt". 
En aquesta pel.lícula, l'aigua o Vatn, contempla la seva naturalesa dins l'ecosistema islandès.  L'aigua n'és la protagonista absoluta, i les imatges intenten resaltar la importància que té dins el medi ambient natural,  dins el qual juga un paper primordial. 
Darrerament a Islàndia poderoses multinacionals han creat indústries que, per primera vegada amenacen greument la forma en la que l'aigua ha xerrat i corregut a través del territori islandès. Si això continua, la terra perdrà el so pur d'aquesta antiga font de sapiència. 
Per veure la pel.lícula, premeu VATN  



Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Tornar a Islàndia, una vegada i una altra...

SOM A REYKJAVIK

Exc. Puig Tomir pel pas del Diable i pas d'es Pedregueret.